Kezdetek

Első lépések a vezetővé válás nehéz, rögös, meredek útján...

Mindig is arról álmodoztál, hogy ülsz a légkondicionált irodádban, lábaid az asztalon, te szinte fekszel a székedben, szinte semmi dolgod, és mindenki csak félve mer kopogni az ajtódon? Ha a válaszod igen, akkor nem ezt a blogot keresed, és nyugodtan keress más olvasnivalót... . Ellenkező esetben kattints a tovább gombra.

Egyébként, ha mindent jól csinálsz, és már eljutottál arra a szintre, hogy az embereid azt csinálják, amit elvársz tőlük, nos, akkor abban az esetben még akár a fentebb említett pár sor is előfordulhat, de akkor is lesz tennivalód. Én mindig azt mondtam az embereimnek, hogy addig örüljenek, amíg ritkábban látnak - de jelen kell lenned, nem tűnhetsz el-, mert akkor minden a terv szerint halad. Igen, igazad van, ez túlzás, a későbbiekben majd lesz is szó erről, de arra pont elég ez a mondat, hogy a csapatod tagjai tisztában legyenek azzal, hogy nem az egész napod szeretnéd velük tölteni, és őket felügyelni, irányítani, motiválni, rosszabb esetben szankcionálni. Vezetőként és menedzserként más feladatod is van, erről nem szeretnék most bővebben írni, fogadd el, hogy így van. Ha ilyen pozícióba kerülsz -már pedig remélem, majd kerülsz, ha engem olvasol-, úgyis megtudod.

Most jöjjön a könnyebb rész. Már gyerekként a társaság középpontja voltál? Ha a válasz nem is igen, de voltak, akik hallgattak rád? Már a tanáraid is politikusnak, színésznek akartak eladni? Nos, akkor szerencsés vagy. Hatsz az emberekre, még ha nem is tudatosan.
Tanulmányi versenyekre jártál? Szavalóversenyre? Valamilyen iskolai ünnepségen a programban részt vettél? Esetleg nem féltél a szóban feleléstől (mindegy, hogy egyes vagy ötös lett az eredmény)?
Ki mertél állni as véleményedért? Szembe mertél ezért állni a diáktársaiddal, tanáraiddal, netán a szüleiddel? Szintén van egy jó hírem. Könnyebb utad lesz, mint akik tanulják a vezetést.

Miért? Vezetőként motiválnod, akár "manipulálnod" (nem szinonima, de a lényeg itt, meg kell oldanod, hogy a beosztottaid a célért cselekedjenek), kell az embereid. Te leszel a középpontban, kommunikálnod kell velük, célokat, jövőképet megfogalmaznod, és sajnos konfrontálódnod is azon egyszerű oknál fogva, mert az a feladatod, hogy az előirányzott célokat teljesítsétek. Akkor vagy jó vezető, ha a csapatod is az. Neked azért kell dolgoznod, hogy a feltételeket megteremtsd. A menedzserek javarészt itt buknak el. Te viszont nem csak menedzser, de vezető is akarsz lenni. Amint fentebb írtam, ha ez kisujjból jön, akkor olyan szerencsés vagy, mint néhányan. Azért ne bízd el magad, sohasem tudsz mindenkinek megfelelni (nem is kell), sőt. Új emberként mindig lesz, aki bepróbálkozik, mert tudni akarja, meddig mehet el nálad. Itt kell észnél lenned. Tesztelnek. Ezen kívül, mivel az emberek nem robotok, így másképpen reagálhatnak a "programozásra", ez nem evidens. Így előfordulhat, hogy 9 beosztottadnál működik valami, a 10-nél nem.

Ha nem jön zsigerből, akkor nehezebb, de nem lehetetlen helyzetben vagy. Tanulható. Később a blogomból, de ha nem tudsz várni, ajánlok némi irodalmat. Egyet viszont ne feledj! Ezek csak iránymutatóak, neked kell személyre szabnod. A másik, hogy mindegyik egyik fontos sarokpontja, hogy figyelj oda a csapatodra, lélegezz velük együtt, ismerd meg őket (mert könnyebb lesz őket motiválnod). Végül pedig 2 dolog -melynél sajnos néhány vezetői interjú során csak elkerekedett szemeket kaptam válaszul, de hidd el, többségnél működik-, amire nagy szükséged lesz, de csakis őszintén mond a csapattagodnak. A dicséret és a köszönöm. Ezzel egy kicsit előrébb ugrottam a témában, de ezt nem győzöm hangsúlyozni. Még egyszer leírom, félkövéren kiemelve, hogy megjegyezd egy életre. Dicséret és köszönöm. Ugye ezek a szavak neked is jól estek? Ugye te is felpörögsz ezektől? Az emberek többsége is.

Végezetül egy kis ajánló:

Daniel Goleman kiemelten (bár egy HR-es kommentelő szerint ez valahol tananyag, de én ezt nem tapasztaltam)
Daniel Meyer - Teamcoaching
Daniel H. Pink - Motiváció 3.0 (ezek a Danielek tudnak valamit)
Capparell Stephanie, Morrell Margot - A Shackleton-modell
Pszichológia könyvek, mert az emberek nem gépek, erre nagy szükséged lesz,
Végül, de nem utolsó sorban, a blogom...

Kérdés, észrevétel kommentben, témaötlet, könyvajánló pm-ben, ha kérhetem.